Monday, 25 January 2016

Bahasa Melayu Tinggi

Bahasa Melayu tinggi digunakan dalam situasi rasmi.

Bahasa Melayu tinggi sering dikaitkan dengan bahasa persuratan.

Bahasa Melayu tinggi juga bukan bahasa Melayu pertuturan (kolokial)

Rumusan

Petikan membincangkan tentang akibat-akibat negatif dalam penggunaan internet dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Antara akibat-akibat negatif dalam penggunaan internet dalam kalangan masyarakat Malaysia adalah penyebaran bahan imperialisme. Selain itu, Internet dapat menyebarkan pelbagai judul buku yang diharamkan. Di samping itu, internet juga digunakan untuk menyebarkan fitnah. Seterusnya, Internet turut menimbulkan masalah. Justeru itu, Internet juga digunakan untuk menyebarkan iklan yang mungkin tidak diterima oleh media lain. Sehubungan itu, Internet menjadikan sempadan geografi semakin tidak jelas.

Antara langkah-langkah untuk membendung penyalahgunaan Internet adalah kerajaan perlu mengawal server bagi mengelakkan rakyat melayari laman web yang terlarang. Selain itu, masyarakat juga perlu bersikap bertanggungjawab dengan sentiasa mengawal penggunaan internet dan gadget oleh anak mereka.

Kesimpulannya, masyarakat perlu lebih prihatin bagi membendung masalah ini.

Monday, 18 January 2016

Kesalahan Imbuhan dan Ejaan

TERENGGANU
(i) meningkat – meningkatkan
kecerdekan – kecerdikan
(ii) perlukan – memerlukan
(iii) perkhidmatan – berkhidmat
otomatik – automatik

YIK
(i) mondokong – mendukung
pelusuk – pelosok
(ii) dihasrat – dihasratkan
mengembang – berkembang
(iii) naskhah – naskah
jualan – dijual

SABAH
(i) meletih – letih
pinggan – pinggang
(ii) ketak – tetak
bersidangan – persidangan
(iii) ragot – ragut
perdarahan – pendarahan

PERLIS
(i) mencadangkan – bercadang
bahru – baharu
(ii) kesampaian – disampaikan
pra kata – prakata
(iii) musoh – musuh
berkelaku – berkelakuan
SBP
(i) motorsikal – motosikal
dilaku – dilakukan
(ii) e-mail – emel
diharap – berharap
(iii) bekerja – pekerja
tengahari – tengah hari

Tuesday, 12 January 2016

Program Re-Orientasi 2016

BANGI, 5 Januari - Pusat PERMATApintar Negara telah mengadakan satu program yang dinamakan program re-orientasi. Institusi ini ditubuhkan dibawah naungan isteri perdana menteri Malaysia iaitu Seri Paduka Datin Seri Rosmah Mansor bertujuan untuk mengasah bakat-bakat pelajar pintar berbakat dari seluruh Malaysia. Program re- orentasi ini diadakan bagi mengemaskini maklumat-maklumat dan membetulkan minda para pelajar mengenai persekolahan setelah bercuti panjang. Program re- orentasi diadakan sepanjang hari bermula dari 8.30 pagi hingga ke 10 malam.
        
             Tentatif program bermula dengan taklimat dari pengarah Pusat PERMATApintar Negara iaitu Profesor Datuk Dr. Noriah Binti Mohamad Ishak. Beliau banyak membicarakan mengenai cara pemikiran para pelajar, visi dan misi Pusat PERMATApintar Negara. Seterusnya, program diteruskan dengan ucapan dari Ketua Hal Ehwal Akademik iaitu Puan Aisyah. Beliau membicarakan perkara yang berkenaan dengan kurikulum, kehadiran Pdp, penilaikan dan juga penyelidikan.

             Program berehat sebentar selama setengah jam untuk memberi laluan kepada para pelajar untuk menikmati minum  pagi yang telah disediakan oleh pihak Dewan Makan. Program diteruskan lagi dengan taklimat dari Ketua Hal Ehwal Pelajar iaitu Profesor Madya Rolinda yang berkaitan dengan aktiviti pelajar sepanjang tahun 2016, peraturan harian di Pusat PERMATApintar Negara dan juga aktiviti mobiliti iaitu program pertukaran pelajar ke luar negara.

             Program sekali lagi direhatkan bagi memberi laluan kepada pelajar muslim menunaikan kewajipan mereka menunaikan solat Zohor. Selepas itu, program diteruskan dengan ucapan dari Encik Mior selaku Ketua Penyelaras Kokurikulum. Seterusnya, para kaunselor memberikan taklimat dalam skop masing-masing. Program berakhir selepas taklimat bahagian asrama dilakukan pada malam hari.